YÖK İlk 400 Üniversite Kararı
YÖK İlk 400 Kararı Şu Şekilde
Eğitimde sosyal adalet ve fırsat eşitliği sağlanması adına, YÖK tarafından yapılan yurt dışı üniversiteleri diploma denklikleri ile yatay geçiş işlemlerine yönelik düzenlemeler geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu karara göre artık ilk 400 arasında yer alan üniversitelerde eğitim gören öğrenciler, denklik almak için seviye belirleme sınavından muaf olacaklar ve puan şartı aranmaksızın yatay geçiş yapabilecekler.
Yatay Geçişte ve Denklikte İlk 400 Sınırı
2013-2016 yılları arasında ilk 1000 üniversite şartı daha sonra 2017-2020 yılları arasında ilk 500 üniversiteye çekilmişti. 2021 yılında ise yatay geçişte ve denklikte suistimallerin engellenmesi adına YÖK bu şartı ilk 400 üniversiteye çekti. Bu karara göre yurt dışından yatay geçiş yapmak istenen üniversitenin dünya sıralamasında ilk 400’de olması şartı aranmaktadır. Ayrıca yurt dışında öğrenim gören öğrencinin Türkiye’de denklikte muaf sayılması için mezun olduğu üniversitenin ilk 400 üniversite arasında yer alması gerekmektedir. Bu şartı taşımayan öğrencilerin durumu ise ortaöğrenim eğitimlerini tamamladıkları ülkeye göre değişecek.
İlk 400 Üniversite Nedir?
QS Dünya Üniversite Sıralamaları ve Times Higher Education (THE) gibi dünyaca ünlü okul sıralamaları, her yıl dünyanın en kaliteli ilk 1000 üniversitesini açıklıyor. YÖK’ün şart koyduğu ilk 400 üniversite ise bu listede yer alan ilk 400 üniversitesi kapsıyor. Listelerde yer alan ve yurt dışında bulunan bu prestijli okullarda okumak; saygın ve köklü bir eğitim modelinin yanında, bünyesinde yetişen öğrencilere modern bir bilgi birikimi sağlamaktadır. Üstelik bu kurumların birçoğu sınavsız eğitim olanağı sunmaktadır. Sadece lise diploması ve not dökümü ile kayıt olunan dünyanın en kaliteli ilk 400 üniversitesi, uluslararası geçerliliğe sahip bir diplomanın da fırsatını sunmaktadır.
Hangi Üniversiteler İlk 400 İçinde Yer Alıyor?
İşte dünya sıralamalarında kendine yer edinmiş ilk 400 üniversiteden bazıları: Jagiellonian Üniversitesi (Polonya), Varşova Üniversitesi (Polonya), Kazan Federal Üniversitesi (Rusya), Moskova Devlet Teknik Üniversitesi (Rusya), Moskova Devlet Üniversitesi (Rusya), RUDN Üniversitesi (Rusya), St.Petersburg Devlet Üniversitesi (Rusya), St.Petersburg ITMO Üniversitesi (Rusya), Ural Federal Üniversitesi (Rusya).
Yurt dışından Türkiye’ye yatay geçiş ve denklik konuları hakkında detaylı bilgi almak için uzman eğitim danışmanlarımız ile iletişime geçebilirsiniz.